Projekt štěstí


Určit žánr této knihy je trošku oříšek:-). Jsou to zpracované blogové zápisky www.happines-project.com, které vznikly, když Gretchen Rubin zkoušela projekt, který jí měl zvýšit pocit štěstí:-). Autorka si stanovila, že rok bude žít tak, jak se radí, aby člověk byl spokojenější, prožíval intenzivněji štěstí, dokázal si ho uvědomit a prožít. Proč? Aby někdy v budoucnu, až bude čelit nějakým těžkým chvílím, mohla čerpat energii a sílu z krásných vzpomínek na život ve štěstí a z návyků, které si vytvořila.
Nejprve si načetla snad veškerou dostupnou literaturu – do filozofie, přes pozitivní psychologii, až po beletrii, kde se o štěstí píše, stanovila si, co pro ni osobně štěstí znamená a rozpracovala do témat, oblastí (vždy konkrétní na celý měsíc), které by chtěla ve svém životě vylepšit, a z toho pak do úkolů – drobností, které je možné včlenit do již tak nabitého dne:-)…
Jednalo se o naprosto běžné situace a vztahy. Chtěla změnit svůj život, aniž by jej měnila, což je základní myšlenkou této knihy.
Přestože se někdy snažila projektu držet až příliš urputně, rozhodně jde o zajímavý experiment, o to, že zdánlivé maličkosti dovedou změnit pohled na život a jeho prožívání, o tom, že právě tímto velké věci začínají. Leckdy si stěžujeme, jak to všechno letí, ani se neohlédneme a rok je zase pryč. Když ale každý den uděláme jednu malinkou změnu, tak ve výsledku je to obrovský kus práce.

„Den je dlouhý, rok je krátký.“

Jak to tak bývá, tak kniha přišla ke mně v pravou chvíli, prostě mi sedla. Já jsem docela na projekty :-) – viz 365 nebo AL nebo 101 cílů v 1001 dnech… dva poslední (ač účast na nich vznikla ještě před čtením knihy) jsou v mnohém Projektu štěstí podobné.
Jak v knize mnohokrát zaznívá, tohle je ten pravý důvod, proč bychom nad štěstím měli přemýšlet, abychom nedopadli jako spisovatelka Collete , která řekla:
„Jak šťastný život jsem žila. Škoda, že jsem si to neuvědomila dřív.“

Jak takové projekt vypadá v praxi?

Tak třeba leden. Měsíc obnovy. Gretchen si stanovila následující věci:
• Vyřídit jeden nepříjemný (a dlouho odkládaný) úkol.
• Zorganizovat si šatník. Vyhodit oblečení, které už jsme déle jak rok neměli na sobě. Oblečení, kabelky i boty. Všechno, co nenosíme, musí pryč. Ideální je uklidit celý byt, uspořádat i věci, do kterých se nám fakt nechce – třeba fotky:-)…
• Chodit dřív spát.
• Jednat energičtěji. Stačí se hlídat ve slabých chvilkách a vždy (na truc) se vyhecovat k energičtějšímu jednání. Rychlejšímu, optimističtějšímu.

Je to jen pár bodů. A přinese to hodně:
• Nepříjemný úkol splněn, už se nemusíme stresovat (navíc se můžeme odměnit)
• Prázdné místo v šatníku, stejně jako uklizený byt, nám dává pocit svobody
• Víc jsme si pospali a jsme příjemnější
• Působíme energičtěji a toho si ostatní všimnou

Samozřejmě v knize doplněné o spoustu příkladů:-), povídání o tom, jak jí co šlo a nešlo:-) a co na to její holčičky a manžel. Vzhledem k podobně velkým dětem jsem se často přistihla, jak se vžívám do toho, co dělá, jak podobné jsou situace, které řeší, jak mnoho společného mohu najít na někom, koho vůbec neznám:-)….

Navíc knížka je psaná s lehkostí, vtipem, častou sebeironií a je taková nakopávající:-), patří k těm knížkám, které spoustu lidí uchvátí a chtějí jednat jako autorka:-)…

Na základě blogu a knihy tedy vznikla spousta blogů, u nás asi nejznámější, čtivý a rozhodně zajímavý je tento http://stastnyblog.wordpress.com/.

0 komentářů:

Okomentovat